Schrijfgroep Amnesty Zaanstreek

Actie september 2021

Venezuela: activisten beschuldigd van ‘terrorisme

Mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties liggen voortdurend onder vuur in het Venezuela van president Nicolás Maduro. Venezuela maakt een diepe humanitaire crisis door en 5,6 miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht.

Javier Tarazona en Omar de Dios García werken voor de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Fundares. Ze werden lastiggevallen door de veiligheidsdienst en de politie en wilden daar aangifte van doen. Maar in plaats van dat hun aangifte werd opgenomen, werden ze gearresteerd.

Beide mannen worden onder meer beschuldigd van ‘terrorisme’, een verzonnen aanklacht. Ze hebben geen toegang tot hun eigen, vertrouwde advocaten, maar kregen door de autoriteiten advocaten toegewezen.

Schrijf vóór 1 oktober 2021 naar de president van Venezuela.

Roep hem op om Javier Tarazona en Omar de Dios García onmiddellijk vrij te laten.

VS: al 27 jaar in de dodencel

Rocky Myers zit in de Amerikaanse staat Alabama al 27 jaar in een cel op zijn executie te wachten. In 2004 en 2012 zou hij al ter dood worden gebracht, maar beide keren werd die beslissing teruggedraaid. Rocky is veroordeeld omdat hij bij een inbraak een vrouw zou hebben vermoord.

Het slachtoffer was blank, Rocky is zwart, en 11 van de 12 juryleden die hem schuldig achtten aan de moord waren blank. Maar Rocky zegt dat hij onschuldig is

Behalve dat Rocky’s veroordeling een racistische ondertoon heeft, is er geen forensisch bewijs dat hij de dader is, rammelden de getuigenverklaringen en werd er geen rekening mee gehouden dat hij een verstandelijke beperking heeft.

Schrijf vóór 1 oktober 2021 naar de gouverneur van Alabama. Roep haar op om de doodstraf van Rocky Myers te herroepen en zijn rechtszaak te heropenen.