Gelijke rechten

Mensenrechten aflevering 2

Iedereen wordt vrij en met gelijke rechten geboren, waar ook ter wereld. En iedereen heeft recht op leven, op vrijheid en veiligheid (Artikel 1-3 van de Mensenrechtenverklaring). Dit staat ook in de Amerikaanse grondwet en in die van alle democratieƫn ter wereld. Waarom is het dan geen praktijk?

De man op de foto hiernaast is Martin Luther King. Hij was een Amerikaanse dominee in de tijd dat blanke leiders vonden dat mensen op grond van hun zogenaamde ras van elkaar verschilden in waardigheid. Zwarte mensen werden achtergesteld, mochten niet naar dezelfde scholen als blanken, mochten niet hetzelfde werk doen, mochten zelfs niet in hetzelfde deel van een bus zitten. Ds. King kwam hiertegen in verzet en werd een van de belangrijkste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. En hoewel de rassenscheiding in Amerika inmiddels officieel is afgeschaft, lijkt er verder nog maar weinig fundamenteel veranderd. Martin Luther King werd vermoord op 4 april 1968. Hij was niet de eerste en George Floyd zal helaas niet de laatste zijn.

https://www.amnesty.nl/forms/urgentaction-vs-floyd

In het woord rassenscheiding is alles fout. Er bestaat in werkelijkheid niet zoiets als ras tussen mensen onderling. Verschil in ras is een verzinsel dat komt uit de hoofden van mensen die behoefte hadden superieur te zijn aan anderen. Of misschien zochten de koloniale machthebbers een legitimatie voor hun machtsmisbruik. Wie meer wil weten over het misverstand “menselijk ras”: lees bij voorbeeld het boek “Superieur”, door de Britse wetenschapper Angela Saini.

Verscheidenheid tegenover scheiding

Discriminatie gaat over veel meer zaken dan over racisme. Helaas bestaat ongelijkheid bijna overal. Tussen vrouwen en mannen, autochtonen en allochtonen (dat woord klopt in feite ook al niet). Mensen worden veroordeeld om hun mening, hun sociale status, hun opleidingsniveau, hun uiterlijk, hun geaardheid en noem maar op. Het maakt al verschil in kansen waar je wieg heeft gestaan. Kennelijk hebben mensen moeite elkaar als waardevol, uniek en gelijkwaardig te zien. Ieder mens is uniek en in die zin onderscheiden van andere mensen. We noemen dat diversiteit en die is nodig en prachtig, kijk maar naar de natuur.

Amnesty voert voortdurend actie tegen discriminatie en andere schending van mensenrechten. Wil jij helpen? Kom op voor de rechten van Yulia Tsvetkova of kijk wat je nog meer kunt doen.