Nice Ladies

Cheerleader in Oekraïne

Het moest een documentaire worden over een atypische groep cheerleaders. De ‘Nice Ladies’ uit Charkiv zijn vrouwen op leeftijd – de oudste is 75 – die een sensatie zijn op toernooien, Instagram en Ukraine Got Talent. Filmmaker Mariia Ponomarova is fan en besluit de vrouwen te volgen. Alle ingrediënten voor een inspirerende film over vrouwen die tegenslagen overwinnen en de strijd aanbinden met vooroordelen, lijken aanwezig.

Maar dan begint de Russische invasie, en verandert Nice Ladies in een hartverscheurende documentaire. Oekraïense steden worden gebombardeerd en het team valt uit elkaar. Een deel blijft in Charkiv, een ander deel vlucht. Cheerleader Sveta belandt met familie in Amsterdam en doet daar haar oefeningen. Als ze zich bij de rest van het team wil aansluiten op een toernooi in Riga, wordt ze bepaald niet met open armen ontvangen. De vriendschap tussen de vrouwen wordt op de proef gesteld.

Update: inmiddels niet meer te zien in Filmtheater De Fabriek (Zaandam), maar nog wel te bekijken op Picl Film: Nice Ladies – Nu bij jou thuis. Picl, films online

foto: uit de film Nice Ladies