Actie Migreat

44.000 omgekomen vluchtelingen triest resultaat van de schending van het Asielrecht door Europese Unie

Amnesty Zaanstreek deed mee aan de Actie van MiGreat  om op 20 juni op Wereldvluchtelingendag een herdenking te houden in Scheveningen voor 44.000 omgekomen mensen die op de vlucht waren.

Een persoonlijk verslag van Oscar en Yeng Somsen – Nacion

Zondag 20 juni 2021

Vanochtend, samen met mijn man Oscar en mijn schoonmoeder naar Scheveningen gereisd. Met 70 gedenktekens (en de nodige steekwagens) in de auto kwamen we bij het strand van Scheveningen voor de herdenking van meer dan 44.000 vluchtelingen die in de periode van 1993 tot eind 2020 zijn omgekomen tijdens hun overtocht naar Europa. 

Aangekomen op het strand stonden daar al ruim twee duizend gedenktekens, keurig op een rij. Veel mensen zijn er. Mensen die een kuil maken om de planken goed op zijn plaats te zetten, kruiwagens vol met gedenktekens naar de plaats brengen, vrijwilligers die flyeren, maar ook gewoon mensen die nieuwsgierig zijn wat er gaande is. Gedenktekens vanuit het hele land blijven maar komen.

Het is indrukwekkend. Rond 14:00 uur is het programma gestart. Inmiddels zijn er ruim zesduizend gedenktekens op het strand, de meesten zonder naam, soms met het land van herkomst en wel met erop geschreven waar en wanneer ze omgekomen zijn.

Vrijwilligers, mensen van de organisaties, mensen die speciaal naar Scheveningen gekomen zijn voor deze gelegenheid en gewone strandgangers – samen zaten we op de zand, op voldoende afstand van elkaar herdenken we de vluchtelingen. Die vrouwen, mannen en kinderen die hun geluk in Europa probeerde te vinden, maar helaas voor 44.764 van hen  is dit niet gelukt. Verdronken in de zee, of bevroren in de bergen of overleden door honger en ziekte.  Mensen die nog in leven hadden kunnen zijn. 

Vertegenwoordigers van o.a. MiGreat, Amnesty Den Haag, Stichting Vluchtelingenwerk vertelden hun verhalen over deze migranten, hun eigen levensverhaal. Hugo Borst noemen hun namen en met hem stonden we twee minuten stil. Met alleen het geluid van golven, de zachte wind en aangename warmte waren met elkaar verbonden.

We zijn blij dat we erheen gegaan zijn. Zoals Rose van MiGreat spreekt, hopelijk hoeven we volgend jaar dit niet meer te doen, dat de vluchtelingen beter kansen krijgen om hun overtocht te kunnen overleven.