Mensenrechtenvlag

Op donderdag 10 december 2020, de Internationale Dag van de Mensenrechten, wordt door het landelijk netwerk Discriminatiezaken de Mensenrechtenvlag gelanceerd. Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland is onderdeel van dit netwerk.

De vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met deze vlag kunnen bedrijven, organisaties en particulieren laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief. De gemeente Zaanstad doet mee aan de lancering op 10 december door de vlag te hijsen op het Stadhuis.

De Mensenrechtenvlag is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde, lucht en een plek onder de zon. Hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: we hebben allemaal DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag benadrukt niet onze verschillen, maar wat we met elkaar gemeen hebben en wat ons verbindt. https://www.mensenrechtenvlag.nl/