Schrijfactie oktober

Dit keer voeren we actie voor zes jonge milieuactivisten in Cambodja, die worden vervolgd omdat zij zich inzetten voor de natuur en de rechten van inheemse volken. Ook schrijven we naar Burundi, waar een advocaat tot vijf jaar gevangenis is veroordeeld vanwege zijn voormalige mensenrechtenwerk. 

Cambodja: milieuactivisten achter de tralies

Zes jonge leden van de milieubeweging Mother Nature Cambodja worden vervolgd omdat ze zich inzetten voor de natuur en de rechten van inheemse volken. De aanklachten tegen hen zijn complete onzin, zoals ‘het samenzweren tegen en het beledigen van de koning’. Drie van hen kregen al tot 20 maanden cel. Zij worden nu ook beschuldigd van ‘opruiing’. Daar staat een celstraf van maximaal 10 jaar op.

Vast voor valse aanklachten

De milieuactivisten voerden actie tegen de privatisering van een meer, en deden onderzoek naar de vervuiling van een rivier. De regering zou hen daarvoor moeten bedanken in plaats van in de gevangenis gooien.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2021 naar de autoriteiten van Cambodja. Roep hen op om  alle aanklachten tegen de zes milieuactivisten te laten vallen en hen onmiddellijk vrij te laten.

Burundi: advocaat krijgt onterecht 5 jaar cel

Advocaat Tony Germain Nkina uit Burundi is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij zou de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Alles wijst erop dat hij alleen maar is gestraft vanwege zijn voormalige mensenrechtenwerk en connecties met APRODH, Burundi’s bekendste mensenrechtenorganisatie.

Mensenrechtenwerk onmogelijk gemaakt

De meeste Burundese maatschappelijke organisaties en mediabedrijven werden in 2015 door de regering gesloten. Dat geldt ook voor APRODH. Nkina vertegenwoordigde de organisatie in de provincie Kayanza. In Burundi is het recht op vrijheid van meningsuiting ernstig ingeperkt. Onlangs kwamen er versoepelingen, maar de meeste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties kunnen hun werk nog steeds niet uitvoeren omdat er arrestatiebevelen openstaan tegen hun activisten.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2021 naar de autoriteiten van Burundi. Roep hen op om alle aanklachten tegen Tony Germain Nkina te laten vallen en hem onmiddellijk vrij te laten.

GOED NIEUWS

Egypte moet kans grijpen om 7 jaar durende nepzaak tegen activisten te beëindigen

In Egypte heeft een rechter het onderzoek tegen ten minste zes mensenrechtenverdedigers en medewerkers van maatschappelijke organisaties stopgezet. Ook werden de reisverboden tegen hen opgeheven en hun tegoeden zijn niet langer bevroren.

Amnesty International roept de autoriteiten op de rechtszaak helemaal te laten vallen en ook de maatregelen tegen de overige twintig of meer verdachten in te trekken.

Het gaat om de zaak die bekend staat onder de naam Zaak 173/2011. Het besluit om de reisverboden op te heffen en de onderzoeken tegen deze zes mensenrechtenverdedigers stop te zetten, is het eerste goede nieuws sinds dit onderzoek naar maatschappelijke organisaties in 2014 begon. Het onderzoek wordt al lange tijd gebruikt als vergelding voor mensen die dapper werk voor de mensenrechten verrichten.

Los van deze zaak zitten ten minste dertien mensenrechtenverdedigers en ngo-medewerkers achter de tralies op grond van ongegronde beschuldigingen van terrorisme. Tientallen anderen hebben onwettige reisverboden opgelegd gekregen of worden vervolgd op beschuldiging van het verspreiden van nepnieuws.

VU Amsterdam ondertekent als eerste universiteit Amnesty-manifest tegen seksueel geweld  

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam ondertekende vandaag als eerste Nederlandse hoger-onderwijsinstelling het manifest tegen seksueel geweld dat Amnesty International samen met studenten opstelde.

De rector magnificus van de VU, Vinod Subramaniam, zette samen met vertegenwoordigers van de studentenraad USR zijn handtekening onder het manifest waarmee hoger-onderwijsinstellingen beloven zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld onder studenten. Dat is hard nodig, aangezien afgelopen mei uit een  onderzoek in opdracht van Amnesty bleek dat verkrachting bovengemiddeld vaak voorkomt onder studenten en dat zij meestal niet weten hoe zij hulp kunnen vinden via hun universiteit of hogeschool.

‘We vinden het belangrijk dat studenten ons bij problemen weten te vinden’, zegt rector Subramaniam. ‘Dat geldt ook voor problemen die zich buiten de muren van de universiteit afspelen. Daarom sluiten wij ons als universiteit aan bij de oproep van Amnesty. Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de cultuurverandering die nodig is waar het de sociale veiligheid van studenten betreft.’

Keniaanse arbeidsrechtenactivist verlaat Qatar na betalen boete voor publicatie van ‘nepnieuws’

Malcolm Bidali, een Keniaans staatsburger, die op 4 mei 2021 mei met geweld werd opgepakt door de Qatarese autoriteiten en een maand in eenzame opsluiting werd gehouden, mag het land verlaten. Wel moet hij een forse boete betalen vanwege het publiceren van ‘nepnieuws’.

Amnesty International en vier andere organisaties gaven een gezamenlijke verklaring uit nadat Malcolm Bidali naar huis mocht tergkeren. De 28-jarige blogger en activist, had zich uitgelaten over het lot van arbeidsmigranten zoals hijzelf en publiceerde daarover op online platforms.

Gedwongen verdwijning

De 28-jarige Malcolm Bidali werd op 4 mei 2021 slachtoffer van een gedwongen verdwijning. Bidali werd die dag door leden van de staatsveiligheidsdienst meegenomen voor een verhoor. Bidali werkt in Qatar als beveiliger. Ook is hij blogger en activist die zich op online platforms uitsprak over de benarde situatie van arbeidsmigranten. Een week voor zijn arrestatie gaf hij een ​​presentatie voor een grote groep maatschappelijke organisaties en vakbonden over zijn werkervaring in Qatar. In een telefoongesprek met zijn moeder op 20 mei 2021 vertelde Bidali dat hij 23 uur per dag in eenzame opsluiting werd vastgehouden en dat hij geen toegang heeft tot een advocaat.

‘Vals nieuws’

Op 14 juli oordeelde de Hoge Raad voor de Rechtspraak van Qatar dat Malcolm Bidali ‘vals nieuws’ had verspreid ‘met de bedoeling het openbare systeem van de staat in gevaar te brengen’. Daarmee overtrad hij volgens de rechter de cybercriminaliteitswet terwijl Bidali alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

De aanklachten zijn in strijd met internationale mensenrechtenwetgeving en -normen. Daarom moeten de Qatarese autoriteiten de veroordeling vernietigen. Bidali kreeg een boete van zo’n 5.800 euro, zijn mobiele telefoon werd in beslaggenomen en zijn sociale media-accounts op Twitter en Instagram, waar hij ‘zijn misdaad beging’, zijn geblokkeerd. Tijdens zijn detentie kreeg Bidali geen juridische bijstand. Ook is hij nooit formeel aangeklaagd.

Phishing-aanval

Malcolm Bidali twitterde onder een pseudoniem over arbeidsmisbruik in Qatar. Op 26 april tagde een Twitter-gebruiker hem in een tweet met een afbeelding die Human Rights Watch had gebruikt voor een rapport van augustus 2020 over de gebrekkige uitbetaling van loon. De tweet bevatte ook een YouTube-link die leek te leiden naar een publicatie van Human Rights Watch.

Volgens een analyse van Amnesty International leidde de link echter naar een verdachte URL die het IP-adres en andere gegevens kon vastleggen van de persoon die erop heeft geklikt. Door phishing geven mensen zonder dat ze dat in de gaten hebben anderen toegang tot persoonlijke informatie. Dit is nu mogelijk gebruikt om Bidali te identificeren of te lokaliseren. Op 4 mei, amper een week na de phishing-aanval, pakten staatsveiligheidstroepen hem op.